Organisatie

De Werkgroep Politiek en Maatschappij (WPM) van de LOVAH bestaat uit huisartsen in opleiding, die naast patiëntenzorg warmlopen voor politiek-maatschappelijke vraagstukken.

 

Huisartsen werken op en over de grens van maatschappij en geneeskunde. Dit zorgt dagelijks voor vragen van patiënten en van ons als huisartsen (in opleiding). Vragen als: “Waarom moet ik voor dit geneesmiddel zelf betalen?”, “Waarom moet ik zoveel formulieren invullen bij het voorschrijven van dieetvoeding?” en “Dokter, ik ben klaar met leven. Heeft u iets voor mij?”.

 

Over al dit soort vragen wordt dagelijks de discussie gevoerd, in de politiek maar vooral ook in de maatschappij. De WPM volgt deze discussies en helpt huisartsen in opleiding om voor zichzelf een eigen gefundeerde mening te formuleren.

  

Thema's die de afgelopen jaren zijn belicht door de WPM:

  • De zorg voor vluchtelingen, rol van de huisarts
  • Waarom medicijnen in Nederland zo duur zijn
  • Dysfunctioneren AIOS/HAO, hoe te handelen (advies is geëffectueerd op alle instituten)
  • Debat op LOVAH congres over de griepprik (2015), voedingsadviezen in de huisartspraktijk (2016)
  • Goodwill (daarnaast ook behandeld door BNR)
  • Veranderingen WMO (ouderenzorg en jeugdzorg), wat betekent dit voor aios?
  • Klacht/tuchtrecht waar aios bij betrokken zijn, tot waar rijkt de verantwoordelijkheid opleider en algemene tips
  • De Niet-Reanimeren penning; hoe te handelen?
  • Vrije artsenkeuze; artikel 13

 

Daarnaast vaardigt de WPM altijd iemand af in Werkgroep Zorg 2025. Dit is een werkgroep van verschillende jonge zorgprofessionals in opleiding: medisch specialisten, klinisch chemici, huisartsen, sportartsen, sociaal geneeskundigen, specialisten ouderengeneeskunde, artsen verstandelijk gehandicapten, ziekenhuisapothekers en openbare apothekers, die zich bezig houdt met vormgeving van de zorg in de toekomst. Onze toekomst. Op 18 januari is het derde visiedocument gepresenteerd en aan VWS overhandigd.

 

Ook denken we als aanstormende huisarts mee in de kersverse klankbordgroep ANW-problematiek, met als doel tot houdbare en landelijk gedragen oplossingen te komen in de huidige onvree rondom de ANW-diensten. Zo kunnen wij meedenken en -praten over hoe de zorg er in de toekomst uit komt te zien. Nu wordt de basis gelegd voor een goed systeem voor arts en patiënt en via de WPM praat je mee.

 

De WPM daagt iedere aios uit zijn eigen toekomst vorm te geven door mee te doen aan het publieke debat. Alleen door ons hier als beroepsgroep actief in te mengen kunnen wij deze beïnvloeden en zo werken aan een zorgsysteem wat het beste is voor de hele maatschappij.

Daarnaast publiceren we een vaste column in het LOVAH-magazine, openen we discussies op onze Facebook-pagina en publiceren we regelmatig in de nieuwsbrief of het magazine.

 

Voel jij je ook geroepen actief de discussie te beïnvloeden? Meld je dan aan bij de WPM door te mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en kom een keer langs.

Laatst gewijzigd: 20 januari 2017