Leden WES

 WES leden 2019

 

 

Duco van Eden - Voorzitter & WES- symposium

 

 duco

 

Vaak heb ik met verbazing gekeken naar mooie en succesvolle gezondheidsprojecten die vaak lokaal of op kleine schaal in het buitenland plaatsvinden. Helaas blijven deze mooie projecten vaak onbekend en verborgen voor de rest van de wereld, met als gevolg dat kennis weer verloren gaat en iedereen zelf het wiel, keer op keer, mag uitvinden. Door me bij de WES in te zetten voor internationalisering hoop ik zelf een steentje bij te kunnen dragen aan de uitwisseling van deze kennis binnen de huisartsgeneeskunde / primary health care.

Verder ben ik nog altijd erg blij dat ik tijdens studie, tropenopleiding en werk in het buitenland mijn horizon heb kunnen verbreden en zal ik ook zeker proberen dit in de toekomst te blijven doen. Via de WES daag ik andere aios graag uit even buiten hun comfortzone te stappen en te laten ervaren hoe verrijkend een buitenlandervaring kan zijn!

 

 

Annemarie Wuister - Secretaris en Tropensymposium

 

IMG 1468

 

Als huisarts kom je dagelijks op verschillende plekken en in onvoorspelbare situaties terecht. Er wordt van ons verwacht dat we pragmatisch en creatief - en het liefst ook een beetje goedkoop - op zoek gaan naar oplossingen voor allemaal verschillende problemen. De tools hiervoor leer je niet alleen uit leerboeken maar door jezelf uit je comfort zone te brengen. Hoe kan dat nu beter dan letterlijk over grenzen heen te gaan? En dan bedoel ik niet je persoonlijke grenzen, maar bijvoorbeeld die van landen en continenten. Het reizen en werken in het buitenland heeft mijzelf heel veel extra gegeven, waardoor ik nu hopelijk een betere, flexibelere, dappere en oplossingsgerichtere huisarts kan zijn. Ik heb veel geleerd van andere culturen en gebruiken. Ik kan iedereen aanraden om zichzelf op die manier eens uit te dagen, door bijvoorbeeld mee te gaan op uitwisseling of naar een internationaal congres. Ik hoop hier vanuit de WES een stukje aan bij te kunnen dragen. 

 

 

Frank Rijntjes- Penningmeester 

 

 

IMG 20180923 WA0017

 

Net als alle andere werkgroep leden werd ook ik geënthousiasmeerd voor de WES door mijn eigen internationale werkervaring en haar doelstellingen die aansluiten bij mijn eigen ambitie om in de toekomst als huisarts in het buitenland te werken. Met behulp van de WES kun jij je ook laten uitdagen of inlichten over alle mogelijkheden om een internationaal georiënteerde huisarts te worden!

Maar ook binnen de landsgrenzen en gedurende onze opleiding tot huisarts ben ik van mening dat we in toenemende mate geconfronteerd zullen worden met een grotere diversiteit in zowel patiëntenpopulatie als onder AIOS. Ik wil me inzetten voor onderwijs en bijscholing wat aansluit bij deze toegenomen diversiteit ook met het oog op de verschillende uitstroommogelijkheden voor huisartsen nationaal en internationaal.

 

Anne Loes In der Maur- PR en Tropensymposium

 

thumbnail IMG 20170926 103712173 1

 

Wij millennials reizen wat af. Voor lange bergtochten, diepe duiken of om wilde dieren te spotten. Dat levert niet alleen ludieke foto's op, maar geeft ons ook het nodige culturele inzicht. Andere gebruiken, opvattingen en tradities leren ons kritisch te kijken naar onze eigen vanzelfsprekendheden. Op persoonlijk vlak, maar zeker ook op het gebied van ons medisch handelen. Veel van wat wij zeggen en doen hebben we onbewust afgekeken van iemand binnen onze eigen culturele bubbel.  In hoeverre ben je je hiervan bewust en sta je open voor andere benaderingen? De WES biedt de mogelijkheid om ook binnen de huisartsopleiding van het gebaande pad af te wijken. Kijk af bij huisartsen over de grens, wissel ideeen uit tijdens uitwisselingsprogramma's en laat je inspireren door bijzondere sprekers.  Zodat je straks als huisarts vorm kunt geven aan je wens "iets in het buitenland" te gaan doen of in Nederland mensen met buitenlandse wortels betere zorg kunt bieden. 

 

 

Maarten Verregghen-Tropensymposium en RCGP

 

Untitled

 

Grenzen vervagen waar we bij staan, wat ook zeker zijn gevolgen in de spreekkamer heeft. Bijna iedereen doet tegenwoordig in meer of mindere mate wel buitenlandervaring op in de basisopleiding, maar juist ook als huisarts (in opleiding) kun je veel in aanraking komen met andere culturen en zien we steeds meer ziektebeelden de grens oversteken. De WES biedt je de kans om je visie hierop te verbreden, te leren van hoe het er in andere landen aan toe gaat en wellicht een aantal mooie pagina`s aan je avonturenboek toe te voegen. Check de site, kom naar één van de activiteiten of neem contact op met één van de leden!

 

 

Jolien Heimensem - WONCA

 

jolien cropped

 

Wil je ook kijken over de grenzen? Nieuwe ervaringen opdoen, mensen leren kennen en nieuwe inzichten verwerven?  Doe dan mee met een van de activiteiten van de WES!

Mijn hart gaat sneller kloppen van nieuwe landen, mensen met andere culturen en achtergronden en andere inzichten op medische zorg. Van elkaar kunnen we leren en zo onze krachten bundelen.
De reden dat ik actief ben geworden bij de WES is om ook jou kennis te kunnen laten maken met de rest van Europa op huisartsen gebied en jezelf te verrijken!
Dit doe ik door het organiseren van de LOVAH exchange, een unieke kans om onze zorg aan een buitenlandse aios te laten zien en door het organiseren van de congresreis RCGP 2018! 

 

 

Michelle Rietbergen - Hippokrates Exchange & WExchangeS & WONCA

 

IMG 3840

 

Wist jij dat je in je 3e jaar een paar weken op uitwisseling kan naar een huisartspraktijk in
bijvoorbeeld Zweden, Engeland of Portugal? Of dat er naast de WONCA nog een heleboel
andere buitenlandse congressen zijn die je kan bezoeken?
Als WES-lid Hippokrates exchange ga ik me bezig houden met deze uitwisselingen. Ik denk
dat een buitenland ervaring tijdens de opleiding een enorme verrijking is voor het werk als
huisarts. Ik hoop me dan ook in te zetten om zoveel mogelijk HAIO’s op uitwisseling te
kunnen laten gaan.
De WES biedt een unieke kans om het huisartsenvak Europa-breed te ontdekken, nieuwe
Nederlandse en buitenlandse collega’s te leren kennen en zo je grenzen te verleggen!

 

 

Lindy Leferink - LOVAH Exchange en WONCA

 

 lindy

 

Houd jij ook van avontuur en nieuwe uitdagingen? En ben je benieuwd hoe de gezondheidszorg in het buitenland georganiseerd is? Dan zijn de activiteiten van de WES echt wat voor jou! Door elke buitenlandervaring word ik weer een stukje meer bewust van de diversiteit in de wereld. In de dagelijkse praktijk zijn deze mooie inzichten en herinneringen voor mij erg waardevol. Daarom gun ik iedereen zo’n fantastische uitwisseling en zet ik mij in om AIOS van over de hele wereld de kans te geven om in een Nederlandse huisartsenpraktijk mee te lopen. Lijkt het je interessant om een buitenlandse AIOS twee weken op sleeptouw te nemen? Of ga je liever zelf op uitwisseling om je blik op de huisartsenzorg te verbreden? Meld je dan aan voor een van onze activiteiten!

 

Leontien van Ravesteyn - LOVAH Exchange

 

leontien

 

Krijg jij ook nieuwe energie en inzichten van een buitenlandse ervaring? Vind je het ook leuk om met buitenlandse collega’s te praten over het huisartsenvak/opleiding?

Graag nodig ik je uit om deel te nemen aan een van de WES-activiteiten. Er is voor ieder wat wils: een buitenlands congres, een uitwisseling of gewoon in eigen land het WES-symposium of Tropensymposium.

Zelf merk ik dat ik juist door mijn buitenlandervaringen tijdens de studie en als tropenarts, de Nederlandse gezondheidszorg en cultuur des meer ben gaan waarderen. Ik zal de LOVAH exchange organiseren. Hierdoor kunnen wij buitenlandse AIOS kennis laten maken met de Nederlandse (huisartsen)cultuur en opleiding. En hierdoor steken wij ook weer wat op van de buitenlandse AIOS!

 

 

Brigitte Augustijn - Hippokrates Exchange en WES- symposium

 

Brigitte

 

De wereld ligt voor je voeten, we zijn nog nooit zo verbonden met elkaar geweest en de mogelijkheden om hierin te leren en ontdekken zijn eindeloos! En de WES kan je daar zeker bij helpen! Ook onze maatschappij is diverser dan ooit en in onze dagelijkse praktijk komen we met allerlei culturen en visies in aanraking. Tijdens mijn ervaringen als tropenarts in verschillende landen heb ik het samenwerken en van elkaar leren als zeer waardevol en belangrijk ervaren. Er zijn zo veel verschillende manieren om naar de gezondheidszorg te kijken. Daarom vind ik het erg leuk om binnen de WES buitenlandse haio’s de mogelijkheid te geven een kijken te laten nemen in onze praktijk en vervolgens ook van hun ervaringen te leren. Daarnaast geeft de WES mij de mogelijkheid internationaal bezig te zijn, hierdoor kunnen we elkaar blijven inspireren en motiveren om zo innovatief en creatief naar de internationale gezondheidszorg te kijken. Ik kijk dan ook erg uit samen met het WES-team en jullie veel mooie nieuwe internationale avonturen te beleven!

Laatst gewijzigd: 7 december 2018