Leden WES

 WES leden 2019

 

 

Duco van Eden - Voorzitter. WES- symposium georganiseerd. Nu RCGP

 

 duco

 

Vaak heb ik met verbazing gekeken naar mooie en succesvolle gezondheidsprojecten die vaak lokaal of op kleine schaal in het buitenland plaatsvinden. Helaas blijven deze mooie projecten vaak onbekend en verborgen voor de rest van de wereld, met als gevolg dat kennis weer verloren gaat en iedereen zelf het wiel, keer op keer, mag uitvinden. Door me bij de WES in te zetten voor internationalisering hoop ik zelf een steentje bij te kunnen dragen aan de uitwisseling van deze kennis binnen de huisartsgeneeskunde / primary health care.

Verder ben ik nog altijd erg blij dat ik tijdens studie, tropenopleiding en werk in het buitenland mijn horizon heb kunnen verbreden en zal ik ook zeker proberen dit in de toekomst te blijven doen. Via de WES daag ik andere aios graag uit even buiten hun comfortzone te stappen en te laten ervaren hoe verrijkend een buitenlandervaring kan zijn!

 

 

Annemarie Wuister - Secretaris. Tropensymposium & WES- symposium

 

IMG 1468

 

Als huisarts kom je dagelijks op verschillende plekken en in onvoorspelbare situaties terecht. Er wordt van ons verwacht dat we pragmatisch en creatief - en het liefst ook een beetje goedkoop - op zoek gaan naar oplossingen voor allemaal verschillende problemen. De tools hiervoor leer je niet alleen uit leerboeken maar door jezelf uit je comfort zone te brengen. Hoe kan dat nu beter dan letterlijk over grenzen heen te gaan? En dan bedoel ik niet je persoonlijke grenzen, maar bijvoorbeeld die van landen en continenten. Het reizen en werken in het buitenland heeft mijzelf heel veel extra gegeven, waardoor ik nu hopelijk een betere, flexibelere, dappere en oplossingsgerichtere huisarts kan zijn. Ik heb veel geleerd van andere culturen en gebruiken. Ik kan iedereen aanraden om zichzelf op die manier eens uit te dagen, door bijvoorbeeld mee te gaan op uitwisseling of naar een internationaal congres. Ik hoop hier vanuit de WES een stukje aan bij te kunnen dragen. 

 

 

 

Frank Rijntjes- Penningmeester 

 

 

IMG 20180923 WA0017

 

Net als alle andere werkgroep leden werd ook ik geënthousiasmeerd voor de WES door mijn eigen internationale werkervaring en haar doelstellingen die aansluiten bij mijn eigen ambitie om in de toekomst als huisarts in het buitenland te werken. Met behulp van de WES kun jij je ook laten uitdagen of inlichten over alle mogelijkheden om een internationaal georiënteerde huisarts te worden!

Maar ook binnen de landsgrenzen en gedurende onze opleiding tot huisarts ben ik van mening dat we in toenemende mate geconfronteerd zullen worden met een grotere diversiteit in zowel patiëntenpopulatie als onder AIOS. Ik wil me inzetten voor onderwijs en bijscholing wat aansluit bij deze toegenomen diversiteit ook met het oog op de verschillende uitstroommogelijkheden voor huisartsen nationaal en internationaal.

 

Anne Loes In der Maur- PR. Tropensymposium georganiseerd. Nu Hippokratesexchange & WONCA 

 

 thumbnail IMG 20170926 103712173 1

 

Wij millennials reizen wat af. Voor lange bergtochten, diepe duiken of om wilde dieren te spotten. Dat levert niet alleen ludieke foto's op, maar geeft ons ook het nodige culturele inzicht. Andere gebruiken, opvattingen en tradities leren ons kritisch te kijken naar onze eigen vanzelfsprekendheden. Op persoonlijk vlak, maar zeker ook op het gebied van ons medisch handelen. Veel van wat wij zeggen en doen hebben we onbewust afgekeken van iemand binnen onze eigen culturele bubbel.  In hoeverre ben je je hiervan bewust en sta je open voor andere benaderingen? De WES biedt de mogelijkheid om ook binnen de huisartsopleiding van het gebaande pad af te wijken. Kijk af bij huisartsen over de grens, wissel ideeen uit tijdens uitwisselingsprogramma's en laat je inspireren door bijzondere sprekers.  Zodat je straks als huisarts vorm kunt geven aan je wens "iets in het buitenland" te gaan doen of in Nederland mensen met buitenlandse wortels betere zorg kunt bieden. 

 

 

Maarten Verregghen-Tropensymposium georganiseerd. Nu RCGP & WES- symposium

 

Untitled

 

Grenzen vervagen waar we bij staan, wat ook zeker zijn gevolgen in de spreekkamer heeft. Bijna iedereen doet tegenwoordig in meer of mindere mate wel buitenlandervaring op in de basisopleiding, maar juist ook als huisarts (in opleiding) kun je veel in aanraking komen met andere culturen en zien we steeds meer ziektebeelden de grens oversteken. De WES biedt je de kans om je visie hierop te verbreden, te leren van hoe het er in andere landen aan toe gaat en wellicht een aantal mooie pagina`s aan je avonturenboek toe te voegen. Check de site, kom naar één van de activiteiten of neem contact op met één van de leden!

 

  

Michelle Rietbergen -  WONCA  georganiseerd. Nu Hippokrates Exchange & WES-symposium

 

IMG 3840

 

Wist jij dat je in je 3e jaar een paar weken op uitwisseling kan naar een huisartspraktijk in
bijvoorbeeld Zweden, Engeland of Portugal? Of dat er naast de WONCA nog een heleboel
andere buitenlandse congressen zijn die je kan bezoeken?
Als WES-lid Hippokrates exchange ga ik me bezig houden met deze uitwisselingen. Ik denk
dat een buitenland ervaring tijdens de opleiding een enorme verrijking is voor het werk als
huisarts. Ik hoop me dan ook in te zetten om zoveel mogelijk HAIO’s op uitwisseling te
kunnen laten gaan.
De WES biedt een unieke kans om het huisartsenvak Europa-breed te ontdekken, nieuwe
Nederlandse en buitenlandse collega’s te leren kennen en zo je grenzen te verleggen!

 

 

Brigitte Augustijn - WES- symposium georganiseerd. Nu Hippokrates Exchange & LOVAH- exchange

 

Brigitte

 

De wereld ligt voor je voeten, we zijn nog nooit zo verbonden met elkaar geweest en de mogelijkheden om hierin te leren en ontdekken zijn eindeloos! En de WES kan je daar zeker bij helpen! Ook onze maatschappij is diverser dan ooit en in onze dagelijkse praktijk komen we met allerlei culturen en visies in aanraking. Tijdens mijn ervaringen als tropenarts in verschillende landen heb ik het samenwerken en van elkaar leren als zeer waardevol en belangrijk ervaren. Er zijn zo veel verschillende manieren om naar de gezondheidszorg te kijken. Daarom vind ik het erg leuk om binnen de WES buitenlandse haio’s de mogelijkheid te geven een kijken te laten nemen in onze praktijk en vervolgens ook van hun ervaringen te leren. Daarnaast geeft de WES mij de mogelijkheid internationaal bezig te zijn, hierdoor kunnen we elkaar blijven inspireren en motiveren om zo innovatief en creatief naar de internationale gezondheidszorg te kijken. Ik kijk dan ook erg uit samen met het WES-team en jullie veel mooie nieuwe internationale avonturen te beleven!

 

 

Bert van Enter- LOVAH- exchange & Equip- congres

 

IMG 20170604 WA0012

 

Internationale gezondheidszorg en de Nederlandse huisartsgeneeskunde hebben mijn passie en daarom ben ik zeer gemotiveerd om mij in te zetten voor de Werkgroep Europese Samenwerking. Vooral het gebied van samenwerking en het leren van elkaar vind ik een groot goed. De Nederlandse huisartszorg behoort mijns inziens tot de beste van de wereld. Hoe gaaf is het om dit te laten zien aan bevlogen huisartsen en huisartsen i.o. uit het buitenland via de verschillende uitwisselingen en congressen en hoe mooi is het om ons eigen systeem te kunnen bekijken vanuit een internationaal perspectief. Nieuwsgierig zijn naar andere culturen, mensen en het kijken over landsgrenzen horen daar zeker bij en daarom hoop ik andere mensen, vanuit mijn functie binnen de WES, net zo enthousiast te krijgen voor alle mooie activiteiten van de WES

 

 

Sharon Vrooijink- Hippokratesexchange & WONCA & LOVAH- exchange

 

Screenshot 2019 04 02 at 21.22.27

Wat leven we toch in een fantastische tijd. De wereld ligt aan onze voeten. Met internet, tv en radio is het nieuws uit Australië om de hoek en met skype is die verre reisvriend net zo dichtbij als je buurvrouw. Maar hoe leuk blijft het om andere culturen en gebruiken in levenden lijve te ondervinden? Of je nou benieuwd bent naar de huisartsgeneeskunde in Cuba, je je wilt oriënteren op een internationale carrière of juist liever dichtbij huis je meer verdiept in internationale gezondheidszorg, via de WES kan het allemaal. Tijdens mijn coschappen in het buitenland en later tijdens mijn werk in Londen ben ik erachter gekomen hoe leuk al die buitenland ervaringen zijn en hoeveel we van elkaar kunnen leren. Dit gun ik iedereen en daarom ben ik blij dat ik jullie via de WES dé kans kan bieden om je eigen grenzen te verleggen. Dus kom uit je comfortzone en meld je aan voor een van onze toffe activiteiten!

 

 

Marleen Roos - WES- symposium

 

marleen

 

Niek van Regteren- WONCA

 

Voor werk of vakantie; buitenlandbezoek betekent voor mij uit het vertrouwde stappen en je ogen openen voor veranderingen en nieuwe indrukken om je heen. Ik heb ervaring opgedaan met de internationale gezondheidszorg tijdens co-schappen en congresbezoeken in het buitenland, en deze diversiteit heeft mijn blik als arts zeker verbreed!

Diversiteit in de spreekkamer kan staan voor variatie in taal, cultuur en geloofsopvatting, maar ook voor verschil in inrichting van gezondheidssystemen en huisartsenzorg over de landsgrenzen. De WES kan je meenemen over deze grenzen! Lijkt het je leuk om buitenlandse artsen over onze huisartsenzorg te leren of wil je straks zelf als huisarts in het buitenland aan de slag? Onze verschillende activiteiten bieden je de mogelijkheid je internationaal te orienteren op de huisartsenzorg, met ruimte voor eigen invulling en creativiteit. Dus trek je eigen (reis)plan: als jij groeit wordt de wereld kleiner!

 

 

 

Laatst gewijzigd: 24 oktober 2019