Huisartsopleiding

Centrale sollicitatie en centrale allocatie

Sinds het 2015 is er een landelijke sollicitatie- en plaatsingsprocedure voor de opleiding tot huisarts.

 

Uitgangspunten

De opleidingscapaciteit werd in het verleden niet volledig benut. Dit kwam doordat er doorgaans (te) weinig sollicitanten in Groningen en Maastricht/Eindhoven waren en relatief veel aanmeldingen in de Randstad. Vanuit de beroepsgroep (NHG/LHV) is aan Huisartsopleiding Nederland de vraag gesteld om de opleidingscapaciteit volledig te benutten. Dit is gebaseerd op de prognoses van het capaciteitsorgaan, de taken van de huisarts conform Toekomstvisie Huisartsenzorg 2022, het verzoek vanuit het ministerie VWS om de capaciteit volledig te benutten, de maatschappelijke plicht om te zorgen voor opvolging in het land en een eerlijke spreiding van aios (en kwaliteit) over het land.

 

Sollicitatieprocedure

De sollicitatieprocedure is bij alle instituten gelijk. Sollicitanten melden zich centraal aan. De sollicitatieprocedure bestaat nu uit drie rondes. Ronde één is de sollicitatiebrief en het cv, ronde twee een LHK-toets. In de derde ronde worden kandidaten uitgenodigd voor twee interviews volgens de STARR-methode. Deze interviews kunnen plaatsvinden op een ander instituut dan de (eerste) voorkeur van de kandidaat.

 

Centrale allocatie

Tijdens de centrale aanmelding geven kandidaten een lijst van voorkeuren aan, waarbij zij kunnen kiezen uit alle instituten en de dependances (Zwolle, Eindhoven en Twente). Zij mogen zelf bepalen hoeveel centra zij op die lijst zetten. Een kandidaat kan alleen geplaatst worden bij een centrum dat op zijn voorkeurslijst staat. Een kandidaat mag een plek niet weigeren. Wanneer een kandidaat bij de eerste aanmelding niet geplaatst kan worden (door bijvoorbeeld een beperkt aantal voorkeuren), mag de kandidaat zich in een volgende ronde opnieuw aanmelden. De kandidaat is geschikt bevonden dus hoeft dan niet meer te solliciteren. Een geschikt bevonden kandidaat kan maximaal twee maal mee loten voor een plaats.
Sollicitanten die een promotie onderzoek doen of gaan doen (aioto's) zullen geplaatst worden bij het instituut waar zij ook hun promotie onderzoek doen.
Onder toezicht van de notaris wordt de loting gedaan. Een computersysteem zet alle geschikte kandidaten die meedingen naar een plek in een willekeurige volgorde op een lijst. De eerste kandidaat op deze lijst wordt geplaatst op de opleidingsplaats die bovenaan zijn voorkeurslijst staat. Dit gebeurt vervolgens bij de tweede kandidaat etc. Wanneer er geen plaats meer is bij het centrum van eerste keuze, wordt er gekeken naar plek twee, totdat alle opleidingsplekken van de voorkeurslijst vol zijn. Wanneer dat zo is, is de betreffende kandidaat niet plaatsbaar en wordt verder gegaan met de volgende kandidaat.

 

Huidige situatie

De centrale allocatie heeft nu twee keer plaatsgevonden. We zien dat als gevolg hiervan de meeste plekken bezet zijn, wat het doel was van het vernieuwde plaatsingssysteem. Tot nu toe zijn er gelukkig geen geschikte kandidaten die twee keer uitgeloot zijn en dus niet aan de opleiding tot huisarts kunnen beginnen. De LOVAH volgt de centrale sollicitatie en centrale allocatie. Vragen en/of opmerkingen over de centrale sollicitatie en allocatie kunnen worden gesteld aan Huisartsopleiding Nederland en eventueel aan de LOVAH via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Laatst gewijzigd: 30 juli 2019